Petites Accions de Benvinguda al Centre Cívic Casa Groga

Són les 10h. Els nois i les noies de l’INS Vall d’Hebron ja estan al Centre cívic Casa groga, contemplant els treballs que els seus companys i companyes van realitzar l’any passat sobre les persones en recerca de refugi. Europa terra d’acollida, que així es diu l’exposició, està formada per cartells, arbres genealògics i vídeos super interessants i molt artístics.

L’exposició, així com el nostre taller, formen part de les accions de sensibilització sobre persones refugiades, que s’estan desenvolupant al districte Horta-Guinardó aquests dies. Horta- Guinardó amb les persones refugiades.

dsc_0192

Comencem el taller demanant als nois i noies quina és la primera paraula que els hi ve al cap quan senten “refugiat/refugiada”.

VALIENTE INJUSTÍCIA POR PATERA RACISME PERSONA REBUIG LLIBERTAT AJUDA SACRIFIC FAMÍLIA DIVERSITAT GUERRA DOLOR HUMANITAT FUGITIUS IMMIGRANT FRONTERA

Col·loquem cada paraula en un post-it i les enganxem en un mural. Totes les reflexions i les dinàmiques del taller les anirem enganxant a un mural, que serà la nostra primera petita acció de benvinguda. Ens servirà per sensibilitzar a altres veïns i veïnes sobre el tema.

Així introduïm el tema, anem parlant de tota la gent que hi ha en moviment en el planeta i quines són les que en concret podem anomenar refugiat i refugiada. Però no ens volem quedar només en els números. Ja ho fan prou alguns mitjans de comunicació i alguns polítics. Darrere de cada número hi ha una persona, amb la seva història.

dsc_0200

Treballem en petits grups històries d’altres joves de Síria, Somàlia, Ucraïna, Afganistan i Eritrea que s’han vist forçats a abandonar els seus països. Analitzem què passava als seu països per haver de fugir, quin drets fonamentals els hi han arrabassat, si han arribat als països on volien sol·licitar l’asil per vies segures o no… Cada grup presenta la seva història de vida. Tots i totes arribem a la mateixa conclusió: Nosaltres també marxaríem.

Si quan anem de viatge és difícil fer la maleta, imaginem com ho seria si deixéssim les nostres cases per sempre o almenys per molts i molts anys. Ens estressem decidint què hi posaríem. Només tenim un minut.

Comparem les nostres motxilles imaginàries amb les bosses de persones refugiades en trànsit. Ens sorprenem de què portin tant poques coses i que les que més guardin són les que tenen un valor sentimental, regals dels amics i les amigues, la família… Les coses materials, han perdut valor pel camí.

Els nois i les noies no entenen la injustícia que suposa arriscar la vida per arribar a un país segur. No entenen per què els governs no posen més mitjans i no acompleixen els acords.

No entenen per què hi ha gent que diu que ens envairan, que no es pot fer res, que estem en crisi… I es pregunten que poden fer ells i elles com a menors d’edat. Entre tots i totes anem identificant les coses que estan a l’abast de qualsevol persona: demanar als governs que millorin les seves polítiques d’asil i d’immigració; fer donacions a les entitats socials que treballen amb experiència amb persones refugiades, informar-nos i sensibilitzar altres persones, combatre els rumors i els estereotips i sobretot…. pensar en aquelles petites accions que ens agrada fer amb els nostres amics i amigues, perquè quan una persona arriba a un país, a més a més de necessitats bàsiques com accés a la sanitat, a l’educació, a l’habitatge… el que necessita és tenir amics i amigues.

Aquestes petites accions de benvinguda són les que treballem en la segona part del taller. Ara ens toca experimentar en primera persona, amb el cos, què significa l’Europa fortalesa, què sents quan una persona et saluda i et vol conèixer, què passa quan van caient els drets humans i el que vivim no és una crisi de persones refugiades sinó una crisi de valors. Com podem fer trencar les fronteres? Com podem enderrocar els murs invisibles que separen les persones? I així, amb dinàmiques de moviment, anem construint una senzilla coreografia que finalitza amb les nostres Petites Accions de Benvinguda

HOLA
UNA ABRAÇADA
TOCAR LA GUITARRA
PRENDRE UN CAFÈ
PARLAR
SORTIR DE FESTA.

dsc_0250

VALORACIONS DELS JOVES I LES JOVES

“Una explosió de sentiments i emocions que es respiraven en tota la sala. Tornaria, repetiria aquest dia 1000 cops. La gent com vosaltres canvia el món. Gràcies”
“Màgic”.
“Heu fet que tots connectéssim amb un objectiu comú. Una dinàmica per repetir. Moltes gràcies ens quedem amb ganes de més!
“Molt divertit”.
“Gracias por abrirnos los ojos. INCREIBLE. Una experiencia que nunca olvidaré”
“M’ha agradat molt el fet de combinar activitats dinàmitzades amb altres més tranquil·les. La sensibilització”
“M’ha agradat molt. Ha sigut molt dinàmic i entretingut”.
“Ha sigut el millor taller al que he anat”.
“Empatia i sensibilitat”.
“Sóc petita però puc ajudar a fer GRANS CANVIS!”

img_0499

Petites Accions de Benvinguda acaba amb una acció de sensibilització a l’espai públic. El proper dia 12 de desembre al Centre Cívic Casa Groga podràs veure la performance dels nois i noies de l’INS Vall d’Hebron. No te la perdis!!!

Descarrega’t la relatoria del taller per compartir-la.

Catàleg d’activitats Antirumors de l’Ajuntament de Barcelona

Petites accions de benvinguda forma part del catàleg Antirumos de Barcelona. Pots sol·licitar l’activitat a través del formulari aquí

Guardar

Guardar

Guardar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s