Dansa Espai Compartit per treballar les emocions

Captura de pantalla 2016-04-15 a las 13.47.57En aquesta edició el Dansa Espai Compartit transforma el significat de la lletra E per parlar de l’espai de les Emocions i esdevé Dansa Emocions Compartides.

Ja sabeu que a nosaltres ens agrada molt dissenyar les accions formatives conjuntament amb les persones, entitats, serveis amb els que col·laborem. En aquesta ocasió el Dansa Emocions Compartides sorgeix arrel de les converses amb el grup d’educadores del Programa d’Informació i Dinamització als Centres d’Ensenyament Secundari (PIDCES) del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Badalona. Cada any organitzen unes jornades i aquesta edició, volen dedicar-la a les emocions. L’elecció del tema respon a les necessitats i interessos detectats a les activitats que durant el curs, desenvolupen als instituts de la ciutat. La jornada té per nom EmocionAR-Te, l’art de l’expressió corporal.

Ens trobem el dia 12 de maig a l’Escorxador de Badalona. Són les 8 del matí i els i les joves que participen del PIDCES com a dinamitzadors i dinamitzadores ja ho tenen tot a punt per la jornada. S’encarreguen de la decoració de l’espai, de la tecnologia, de donar la benvinguda, de l’esmorzar i de dinamitzar tallers. Tot un super equip!

El Dansa Emocions Compartides [D.E.C] és el primer taller de la jornada, així que després de l’obertura per part de l’alcadessa, Dolors Sabater, que també és la regidora de joventut, de l’Olga Montoya, coordinadora del PIDCES i dues de les noies dinamitzadores… ens posem en marxa. Els gairebé 80 joves es divideixen en dos grups i uns van amb Patricia i altres amb Desiré.

IMG_1954

Fem jocs de presentació, dinàmiques de moviment, amb els ulls tancats, individuals, per parelles, en gran grup, petites coreografies…

IMG_1889 IMG_2035

I ens aturem per identificar les emocions que hem sentint. Al mural de les emocions destaquen la risa, la vergonya, la desconfiança que a cada exercici es van anar convertint en alegria, confiança i, fins i tot, llibertat.

IMG_1994

Continuem el taller identificant 5 coses que em fan feliç. La família, els amics i les amigues, futbol, basquet, menjar, dormir, jugar a la play, els petons amb les parelles, viatjar… són algunes coses de les que van sortir. Treballem les coses que ens ens provoquen aquesta felicitat amb una sèrie de moviments que representem, com a coreografia, davant dels companys i les companyes al final del taller.

IMG_2013

Recuperem forces amb l’esmorzar i la jornada continua treballant en petit grups a partir de les emocions i les coses que ens fan feliç. Els i les dinamitzadors ens ajuden a reflexionar amb preguntes que generen un petit debat. Compartir moments de la nostra vida i escollim una situació per treballar-la. Iidentifiquem les emocions implicades en aquesta situació i com podem transformar-les en una situació més positiva. La majoria dels grups decideix expressar les situacions a través del teatre i amb alguna petita coreografia.

Al final de la jornada, ens trobem tots els grups per mostrar i compartir el treball. L’amor, la família, els amics i les amigues, l’empatia, no fer cas al què diran, escoltar-se a un/a mateixa,l’humor, les rises… són els elements més compartits a tots els grups.

La jornada acaba amb aplausos, petons, grups de whatsapp, fotos… i ganes de què arribi el proper any i poder tornar a participar.

Per nosaltres va ser una jornada molt interessant. És un plaer veure com en tan sols unes hores, els i les joves poden passar de la vergonya de relacionar-se amb gent que no coneixen, a construir conjuntament petites peces de teatre i dansa per expressar moments que per ells i elles representen alguna dificultat i compartir eines per abordar-los de manera més constructiva. Només cal donar un espai per posar el cos al centre de l’experiència pedagògica… per a què els i les joves canviïn les seves formes de relació i aprenentatge!

Si vols més informació sobre el PIDCES de Badalona visita el seu facebook

Si t’interessa treballar les emocions a través de la dansa… Descarrega’t la fitxa del Dansa Emocions Compartides

Guardar

Guardar

Guardar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s