La Revolució del gènere i els afectes a Torroella de Montgrí #3

L’acció forma part de la inauguració del Projecte INDI, art participatiu per a joves, que celebra el seu 5è aniversari. Es poden veure les obres al Museu de la Mediterrània i a la capella de Sant Antoni. Moltes felicitats INDI!

Ens trobem a les 17h i conjuntament anem posant els cartells i els fyers al terra, per delimitar l’espai d’actuació. Poc a poc la plaça es va omplint de gent, alguns companys i companyes de l’institut, altres infants i famílies que venen a jugar a la plaça…

Comencem tard, perquè hem tingut un problema tècnic. Però finalment…

Senyors i senyores cisgèneres, senyores i senyors trans… el Museu d’Història de la Diversitat Humana els hi dóna la benvinguda. Nabila introdueix el museu i l’obra de teatre. Entren en escena l’equip de treballadors i treballadores del museu. Sheila, Marina, Eulàlia, Paula, Eloi, Pau… munten l’exposició “La Revolució del gènere i els afectes”. Berta, la curator, ens explica la seva obra, que inclou unes escultures humanes com a rols de gènere no normatius.

L’exposició s’inaugura amb dos super guies (Marçal i Gisela) que ens expliquen meravellosament bé tota la diversitat sexual i de gènere dels éssers humans. Coses com que la identitat de gènere, no està relacionada amb els nostres òrgans sexuals o de si ens expressem en masculí o en femení. El públic de la visita guiada (Cecilia, Míriam, Maria, Pau, Marc… ) es mostra interessat i atent per incorporar aquesta diversitat.

Les persones encarregades de la seguretat del museu (Roger i Gerard) aprenen una gran lliçó: que el gènere es creua amb altres variables com la cultura i que un home gitano (Pau) pot ser estar interessat en participar de la instal·lació de joguines no sexistes del museu.

Joguines no sexistes, perquè com ens expliquen la Soumia i la Maria, les joguines no són un joc, representen un primer moment de desigualtat entre els nens i les nenes. Una desigualtat que trencaran els seus companys i companyes (Regina, Marc, Pau, Erik, Andrea…) demostrant que nens i nenes poden jugar amb qualsevol joguina.

Regina ens presenta el cicle de conferències vinculat a l’exposició. Així ens introdueix a Erik, un gran expert en heterosexualitat i drets humans, que farà una entrevista a Marc, el primer heterosexual que va sortir de l’armari. L’entrevista és una ironia per mostrar quan de ridícules són les típiques preguntes que fem a les persones homosexuals sobre la seva sexualitat. Sona estrany quan és a l’inrevés no?

I així acabem amb la gran festa de la Revolució del gènere i dels afectes. La cloenda de l’exposició és una gran festa on la diversitat es reconeix, es gaudeix i es respecta. El manifest, escrit per una noia de l’institut, es llegit en tots els idiomes que es parlen a 3r ESO de l’INS Montgrí, perquè la diversitat sexual i de gènere s’entrecreua amb totes les diversitats.

Nois i noies acaben ballant i saludant al públic. La seva alegria i emoció omple tota la plaça.

Han demostrat una gran valentia, perquè hem muntat l’obra en 3 hores! També un gran compromís amb el tema. Han volgut participar activament per donar a conèixer a Torroella de Montgrí la diversitat sexual i de gènere. Per cridar ben alt que el que està en joc és la llibertat de pensament i de sentiment de totes les persones, tots, totes, tothom!

Gràcies nois i noies, pel compromís, la il·lusió! Per sumar-vos a la Revolució del gènere i els afectes! I per les ganes de fer de la vostra ciutat, un espai més inclusiu i equitatiu per tothom!

Gràcies INS Montgrí per oferir als i les joves la possibilitat de poder treballar la diversitat sexual i de gènere en primera persona, des de la reflexió i l’acció, compartint els aprenentatges amb la resta de la ciutat!

Gràcies INDI per oferir-nos formar part de la vostra inauguració!

Gràcies Ajuntament de Torroella per donar suport a iniciatives on els i les joves són protagonistes i creen ciutat.

Com sempre un plaer!

+ info:

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s