28.04.2017 . Institut Montgrí. Torroella de Montgrí
Arribem a l’institut molt d’hora, abans de que les portes s’obrin per donar la benvinguda als i les alumnes. Ens fa molta il·lusió tornar al Montgrí. Saludem al professorat que ja ens espera i l’Olga ens acompanya a la primera classe. Tenim per davant tot un matí de tallers amb les tres classes de 3r ESO.
Comencem el taller amb una petita presentació i una dinàmica per situar la diversitat sexual i de gènere en un marc de drets humans i de respecte. En totes les classes arribem a la mateixa conclusió: ens agrada ser escoltats i escoltades, alguna vegada hem tingut por a no ser acceptats o acceptades, tothom té dret a expressar els seus sentiments i les seves creences, els éssers humans som diversos per naturalesa… Per què fem aquesta dinàmica? Doncs perquè de vegades sembla que parlar de diversitat sexual i de gènere és parlar de les persones que no són heterosexuals i de les persones que no són estrictament nois o noies, però no és així. Quan parlem de diversitat sexual i de gènere, parlem de totes les maneres de ser noi, noia (o de no ser-ho) i de totes les formes d’estimar-nos.
Una vegada contextualitzat des d’on fem aquest taller entre en matèria. Fem una sèries de dinàmiques per aclarir conceptes com sexe, gènere, orientació sexual, identitat de gènere i pràctiques sexuals. Parlem, compartim experiències, dubtes, posem alguns vídeos, fem jocs de rol, riem…
Poc a poc la pissarra es va omplint de totes les categories que necessitem per entendre el sistema sexe/gènere i ens va mostrant com és impossible encabir tota la diversitat humana en dos úniques tipologies de persones, sexes, gèneres i una única orientació sexual. Senzillament, impossible.
Ens acomiadem explicant que la propera setmana començarem a preparar l’acció de la plaça.
Un pensament sobre “La Revolució del gènere i els afectes a Torroella de Montgrí #1”