No més Fahion Victims
No més fashion victims té com a objectiu reflexionar sobre el món de la moda des d’una perspectiva global i local per promoure un consum més sostenible i responsable amb i per a les persones.
» Reflexionar sobre les desigualtats que genera la indústria tèxtil a partir del seguiment de la cadena de producció d’una peça de roba fins al seu consum, tot fent èmfasi en i de l’anàlisi de les condicions laborals de les persones que la produeixen.
» Reflexionar sobre la relació de la indústria de la moda i la publicitat amb la creació de models de bellesa normatius que generen exclusió i desigualtat.
» Promoure models de consum i de moda més respectuosos amb les persones a partir d’accions creatives i reivindicatives.
Les metodologies utilitzades es basen en la participació, l’anàlisi visual de publicitat i vídeos activistes, tècniques teatrals i d’experimentació.
Es treballa a partir de 4 tallers formatius que culminen amb la realització d’una acció performance a l’espai públic.
La tragèdia esdevinguda a Dacca (Bangladesh) el 2013, on moriren més de 1.100 treballadores tèxtils amb l’esfondrament d’un edifici on es trobaven ubicades 4 fàbriques tèxtils, és el punt de partida del taller. Farem el seguiment d’una peça de roba des de la seva producció fins al seu consum a una de les grans botigues del nostre poble o ciutat. En aquest recorregut tindrà especial rellevància l’anàlisi de les condicions laborals de les persones, majoritàriament dones, que fan la nostra roba, generalment a altres països amb economies empobrides.
Quina relació hi ha entre la indústria de la moda, la publicitat i la creació de models de bellesa estereotipats? Què passa si tens un cos que no encaixa? I si els models de bellesa de la teva cultura no coincideixen amb els occidentals? I si tens un cos amb funcionalitat diversa? Què passa quan la moda incomoda? Com podem fer una moda més inclusiva i respectuosa amb la diversitat?
Espai per a dissenyar l’acció a partir dels continguts treballats als tallers anteriors i de les experiències i propostes de les persones participants. L’objectiu és generar una acció reivindicativa, creativa i divertida.
La acció performance es composa de dues parts que es treballen de manera independent, però que es representen conjuntament per relacionar les dues cares d’una mateixa realitat.
– La maquila: on es denuncien les relacions laborals d’explotació de les persones treballadores del sector tèxtil (en el 80% dels casos dones) dels països empobrits on es produeix la roba de les grans marques multinacionals. Aquesta part de la performance està adreçada principalment a grups de dones independentment de la seva edat.
– La passarel·la de moda: on es reivindiquen formes de producció de roba més justes i una indústria de la moda inclusiva i diversa, sense estereotips de bellesa. Aquesta part de la performance està adreçada principalment a grups de joves, tot i que es pot treballar amb qualsevol grup de població.
No més fashion victims es realitza a un espai públic, sigui carrer, plaça, pati institut… per compartir el missatge i multiplicar les possibilitats de sensibilització i de transformació cap a models de consum, d’economia i de moda més sostenibles i respectuosos amb les persones.
Vols fer el No més fashion victims al teu institut, poble o ciutat? Descarrega’t la fitxa amb tota la informació aquí
No Més Fashion victims, Barberà del Vallès
D’on sorgeix la proposta? Des de la Fundació Barberà Promoció ens proposen col·laborar en una de les accions del projecte Impuls de l’economia social i solidària-SSEGUIM TREBALLANT. Projecte mancomunat entre els ajuntaments de Ripollet, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès. Subvencionat per la Diputació de Barcelona (convocatòria 2017). Què fem? Fem … Continua la lectura de No Més Fashion victims, Barberà del Vallès
No Més fashion victims, Torroella de Montgrí
Els dies 6 i 13 de maig 2016 No Més Fashion Victims ha viatjat fins a Torroella de Montgrí. Vam viure dues jornades intenses i divertides amb els alumnes i les alumnes de 3r d’ESO de l’institut Montgrí.El dia 6 es va destinar als tallers de reflexió. La sala polivalent es va omplir de dinàmiques, … Continua la lectura de No Més fashion victims, Torroella de Montgrí
No més fashion victims, Festa Banca Ètica i Comerç Just Barcelona
96 El 9 de mayo se celebra el Día mundial del comercio justo. En Barcelona diferentes entidades se suman a la propuesta de la Coordinadora Estatal del Comercio Justo (CECJ) para visibilizar las relaciones entre el sector téxtil y las desigualdades de género. La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica está coordinada por … Continua la lectura de No més fashion victims, Festa Banca Ètica i Comerç Just Barcelona
No més fashion victims, Estira del fil Cardedeu
El dijous 10 de desembre es va inaugurar l’exposició “Estirem del fil” organitzada per l’associació Artescena Social de Cardedeu. L’exposició és el punt final del projecte Teixidores. I nosaltres què podem fer? El projecte ha estat realitzat en col·laboració amb l’institut El Suí de Cardedeu. Lo Relacional ha participat en la fase final del projecte … Continua la lectura de No més fashion victims, Estira del fil Cardedeu
Un pensament sobre “No més Fahion Victims”