Memòries de les lluites per l’habitatge a Barcelona

Aquest any 2022 hem acompanyat algunes activitats en el marc del Programa “Memòria de les lluites per l’habitatge”, iniciativa impulsada per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona treballada conjuntament amb les entitats i els veïns i veïnes que participen en les Taules de Memòria dels deu Districtes de la ciutat i amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya. El programa té com a objectiu fer visible la memòria social de les lluites urbanes pel dret a l’habitatge, tant en règim de lloguer com de propietat, en el darrer segle a Barcelona.

Rutes de ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’ 2021-2022

Concretament des de Lo relacional hem acompanyat el procés de disseny i de realització de les rutes i dels fulletons explicatius de les lliutes per l’habitatge del districte de Ciutat Vella, Horta Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí que pots consultar aquí i en l’elaboració d’una guia pedagògica per conèixer les lluites per l’habitatge del Districte de Nou Barris.

La guia pedagògica de Nou Barris

Aquesta guia pedagògica és un material de suport al professorat i a altres referents educatius (formals i informals) per tal d’incloure en la seva programació continguts i pràctiques relacionats amb les memòries de les lluites pel dret a l’habitatge a la ciutat i específicament al districte de Nou Barris.

El material està especialment pensat per ser treballat amb grups de joves, amb un doble objectiu: facilitar la transmissió intergeneracional de les memòries de les lluites per l’habitatge i afavorir un pensament crític i creatiu entre el jovent per poder analitzar i fer front al context de vulneració del dret a l’habitatge que els afecta de manera generacional, massiva i contundent.

El contingut de la guia s’ha estructurat a partir de set mòduls on s’aborden diferents moments en la lluita per l’habitatge al districte de Nou Barris i un últim mòdul amb exercicis d’autoavaluació i tancament.

Mòdul 1. Introducció a la memòria democràtica dels barris.
Mòdul 2. Context històric i social de Barcelona i Nou Barris des de principis del segle XX.
Mòdul 3. Primers barris urbanitzats del segle XIX i masies de principis del segle XX.
Mòdul 4. Les cases barates de Can Peguera.
Mòdul 5. Autoconstrucció a les Roquetes i Torre Baró.
Mòdul 6. Polígons del franquisme: les Cases del Governador, Ciutat Meridiana i Canyelles.
Mòdul 7. Aluminosi al Turó de la Peira.
Mòdul 8. Exercicis d’autoavaluació i tancament.

Descarrega’t la guia pedagògica: aquí

Visibles, l’institut que volem #2

Durant el mes d’abril hem realitzat els tallers de La revolució del gènere i els afectes amb l’alumnat de 3r ESO de l’Institut Montgrí de Torroella de Montgrí. El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.

Per compartir els aprenentatges del taller hem realitzat el fanzine Visibles, l’institut que volem #2. Aquest any la difusió del fanzine s’ha vinculat al 17 de maig, Dia contra la LGTBI-fòbia.

El fanzín de la Bisbal

Aquest fanzín és resultat dels tallers de La revolució del gènere i els afectes realitzats amb l’alumnat de 2n ESO de l’INS Bisbal i de l’Escola Cor de Maria i el grup de joves del Projecte d’acompanyament a l’estudi del barri del Convent de la Bisbal d’Empordà.

Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de la Bisbal i es coordina amb el grup de dones Nosaltres i el grup d’Igualtat INS Bisbal.

UNIMÚLTIPLES

Un projecte sobre la construcció de les identitats des de la multiplicitat. Dissenyat i dinamitzat per Lo Relacional en coordinació amb el Servei de Dinamització Juvenil, Servei d’Interculturalitat i SIEP de Sant Andreu.

El projecte analitza la identitat com una construcció individual, social i col·lectiva. Un procés dinàmic, flexible, híbrid, situat i relacional. Finalitza amb una acció dissenyada pel grup de joves per compartir el projecte amb altres companys i companyes de l’institut.

2019
2020

L’illa del xiuxiueig


Aquest any fem una proposta diferent per L’Escola Oberta d’Estiu impulsada pel Projecte ICI als barris del sud de Badalona. El context i les mesures de prevenció en relació a  Covid-19 ens fan pensar en una proposta de petita escala, que ens permeti trobar-nos, escoltar-nos, sentir com estem ara hem recuperat el carrer i aprendre noves formes d’estar, experimentar i crear juntes.

L’illa del xiuxiueig és una activitat adreçada a infants entre 5 i 8 anys. Han participat nois i noies del Casal dels Infants, el Centre Sant Jaume de la Fundació Carles Blanch, la CiberCaixa i l’Ateneu Sant Roc de Badalona.

L’acció ens ha permès pensar l’espai públic des de l’escolta activa, hem fet cartografies dels sons que hem escoltat als diferents espais on es realitza cada casal d’estiu, hem traduït els sons a formes, línies, colors i hem experimentat amb els sons a partir de la creació de poesies fonètiques.

El taller ha estat facilitat per Amaia Martín i Maria Abella.

Podeu escoltar les poesies fonètiques de l’estiu:

Amb el material creat pel grup de noixs, hem dissenyat un petit recurs per continuant experimentant amb els sons del barri.

Si voleu saber una mica més de l’activitat podeu escoltar l’entrevista que des de #infosantjaume han fet a la nostra companya Amaia Martín.

UniMúltiples 2020

Aquest any l’ÚniMúltiples es realitza amb un grup d’alumant de 4t ESO. Treballem la identitat a través del menjar i de la cuina. Pensem les relacions interculturals a través dels còctels de fruites! Així que organitzem una acció final que anomenem “La cuia de les identitats del Comas”.

L’acció inclou la creació en directe de còctails amb les fruites i els sabors que representen les nostres identitats creuades i múltiples. La cuina s’acompanya amb una instal·lació col·lectiva i participada que convida als companys i companyes de l’institut a reflexionar sobre la seva identitat des d’una mirada interseccional.

Com a novetat aquest any hem anat a @radiotrinijove a presentar el projecte #UniMúltiples i a reflexionar sobre la importància de repensar la identitat com a quelcom flexible i dinàmic per afavorir relacions entre persones i col.lectius diversos.

Processos col·lectius amb l’Ordit

Durant els anys 2018-2019 vam acompanyar diferents processos per pensar Fabra i Coats com un espai participat, inclusiu i amable amb L’Ordit, programa de Cultura, Educació i Territori de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona.

Pots consultar la relatoria del procés en aquest enllaç.

“68 preguntes que m’he fet abans d’arribar a aquest concert”.

Les preguntes són una part de la investigació-artística sobre occi inclusiu realitzada des de L’Ordit, programa de territori i cultura de Fabra i Coats, fàbrica de creació de Barcelona, facilitada per Lo Relacional amb la participació d’alumnat del CNL, del Centre ocupacional Cosinia i del CEE Pont del Dragó i la Comissió antiestigma de l’Ateneu l’Harmonia /XAVI.

UniMúltiples 2019

En aquesta ocasió està realitzat amb la participació d’un grup de joves de 3r ESO de l’institut Josep Comas i Solà del barri Trinitat Vella, Barcelona. Curs 2018-2019.

El grup dissenya un recorregut sensorial per convidar als seus companys i companyes de classe a participar del projecte. Volen explicar la seva identitat a través dels sentits i d’una instal·lació amb una poesia col·lectiva i UniMúltiple situada al passadís on es troba la seva aula