Memòries de les lluites per l’habitatge a Barcelona

Aquest any 2022 hem acompanyat algunes activitats en el marc del Programa “Memòria de les lluites per l’habitatge”, iniciativa impulsada per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona treballada conjuntament amb les entitats i els veïns i veïnes que participen en les Taules de Memòria dels deu Districtes de la ciutat i amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya. El programa té com a objectiu fer visible la memòria social de les lluites urbanes pel dret a l’habitatge, tant en règim de lloguer com de propietat, en el darrer segle a Barcelona.

Rutes de ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’ 2021-2022

Concretament des de Lo relacional hem acompanyat el procés de disseny i de realització de les rutes i dels fulletons explicatius de les lliutes per l’habitatge del districte de Ciutat Vella, Horta Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí que pots consultar aquí i en l’elaboració d’una guia pedagògica per conèixer les lluites per l’habitatge del Districte de Nou Barris.

La guia pedagògica de Nou Barris

Aquesta guia pedagògica és un material de suport al professorat i a altres referents educatius (formals i informals) per tal d’incloure en la seva programació continguts i pràctiques relacionats amb les memòries de les lluites pel dret a l’habitatge a la ciutat i específicament al districte de Nou Barris.

El material està especialment pensat per ser treballat amb grups de joves, amb un doble objectiu: facilitar la transmissió intergeneracional de les memòries de les lluites per l’habitatge i afavorir un pensament crític i creatiu entre el jovent per poder analitzar i fer front al context de vulneració del dret a l’habitatge que els afecta de manera generacional, massiva i contundent.

El contingut de la guia s’ha estructurat a partir de set mòduls on s’aborden diferents moments en la lluita per l’habitatge al districte de Nou Barris i un últim mòdul amb exercicis d’autoavaluació i tancament.

Mòdul 1. Introducció a la memòria democràtica dels barris.
Mòdul 2. Context històric i social de Barcelona i Nou Barris des de principis del segle XX.
Mòdul 3. Primers barris urbanitzats del segle XIX i masies de principis del segle XX.
Mòdul 4. Les cases barates de Can Peguera.
Mòdul 5. Autoconstrucció a les Roquetes i Torre Baró.
Mòdul 6. Polígons del franquisme: les Cases del Governador, Ciutat Meridiana i Canyelles.
Mòdul 7. Aluminosi al Turó de la Peira.
Mòdul 8. Exercicis d’autoavaluació i tancament.

Descarrega’t la guia pedagògica: aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s