Petites accions de benvinguda amb Kali Zor

Sobre Europe Welcome League, petites accions de benvinguda

Europe Welcome League, petites accions de benvinguda és una acció de denúncia sobre la situació de les persones refugiades. L’objectiu és fer una crida als veïns i les veïnes de Barcelona i de la resta d’Europa per preparar-se per donar la benvinguda a les persones refugiades que estan arribant als nostres pobles i ciutats.

petitesaccions_hortizontal

És una acció originalment pensada per al grup de joves de l’intercanvi cultural i esportiu organitzat per l’associació Kali Zor de Badalona. Són joves d’Albània, Armènia, Hongria, Itàlia, Polònia, Romania i Sèrbia que participen de la xarxa de projectes de Phiren Amenca, una xarxa d’entitats que treballen amb joves de cultura gitana.

DSC_0002

El contingut de la performance el vam treballar durant els dos últims dies de l’intercanvi. El primer dia el vam dedicar a contextualitzar i reflexionar sobre la situació de les persones refugiades i a preparar la performance.

La sessió de contextualització ens va servir per reflexionar sobre què és una persona refugiada, quines són les causes per a que una persona deixi forçosament el seu país, com es vulneren els drets humans i quins drets té una persona quan és sol·licitant d’asil en un país de l’ONU.

IMG_7731IMG_7740En aquesta part també vam reflexionar sobre quines dificultats es troba una persona refugiada a l’arribar al país d’acollida i quina relació tenen aquestes dificultats amb els estereotips, els prejudicis i el racisme.

Molts dels i les joves d’ètnia gitana han viscut en primera persona situacions de desplaçaments, discriminacions i desigualtats, fet que els va permetre empatitzar amb la situació de les persones refugiades i voler mostrar la seva solidaritat.

La segona part del dia la vam dedicar a preparar l’acció. Vam escollir 10 petites accions de benvinguda. Són simples accions que fem cada dia quan coneguem a una persona per primera vegada o volem conèixer-la més. Les vam dividir en 3 tipus d’acció: accions per aprendre més sobre la situació de les persones refugiades, accions que podem fer individualment i accions que podem organitzar des del nostre barri o comunitat.

IMG_7748

D’aquí vam escollir 5 accions per convertir-les en moviment. Són les petites accions amb les que convidaríem a la gent de la plaça Sant Jaume a participar i unir-se a la nostra acció.

Al dia següent ens vam trobar a la plaça de Gorg de Badalona, davant de l’alberg on estaven allotjats els i les joves. Allà vam fer l’assaig general i vam pintar els cartells i les pancartes per l’acció de la tarda.

Europe_Welcome_LeagueA les 17h vam quedar a la plaça Sant Jaume. Els i les joves van repartir flyers a la gent que passejava per la plaça, explicant el per què de la nostra performance.

DSC_0003A les 18 h va començar la performance. Els nois i les noies van gaudir molt l’experiència, per la solidaritat cap a les persones refugiades, però també pel fet de reivindicar-se com a subjectes actius de promoció i defensa dels drets humans. Com comentava una de les educadores d’Hongria, és important per a la joventut gitana pensar-se i mostrar-se com a agents actius, per trencar amb els estereotips que identifiquin la comunitat gitana com a agents passius i sense capacitat d’articulació política.

DSC_0011

DSC_0014

DSC_0016Compartíem la plaça amb una concentració de Tanquem els CIE, per tant la plaça Sant Jaume va ser un espai de defensa dels drets fonamentals de totes les persones, però especialment de les persones migrades.

Molt aviat tindrem el vídeo de l’acció. Moltes gràcies a tots i totes les que vau participar i vau fer possible “Europe Welcome League, petites accions de benvinguda”

sociogramaEuropeWelcomeLeague

Visita el nostre facebook per veure més fotos d’Europe Welcome League, petites accions de benvinguda

Vols fer Petites Accions de Benvinguda al teu institut, centre cívic, entitat? Descarrega’t la fitxa amb més informació.

Si vius a Barcelona, pots sol·licitar l’activitat a través del Catàleg Antirumors de l’Ajuntament de Barcelona: formulari

Guardar

Guardar