Cada cançó un record

Les cançons formen part de la nostra vida. Ens han acompanyat en moments feliços, en les relacions amoroses, les bodes, els naixements, també en situacions de canvi, viatges, excursions, a la feina… Aquests records de la nostra vida són els que volem reviure amb Cada cançó un record. Les cançons són el fil conductor per celebrar les experiències, els sabers i els desitjos passats, presents i futurs de la gent gran del barri. Cada cançó un record es pot realitzar en format taller de memòria o per dinamitzar festes i homenatges a la gent gran.

En aquesta ocasió, Cada cançó un record viatja a Badalona de la mà de l’associació de veïns i veïnes d’Artigues per celebrar l’homenatge a la gent gran en el marc de les festes del barri.

Els veïns i les veïnes arriben a la festa i es troben amb un photocall ple de barrets, ulleres de sol, collars, micròfons… Cada persona escull el complement que més li agrada i passa a fer-se la foto. De record, perquè això va de records, una fotografia instantània. Aquest és un moment simbòlic on totes les persones són protagonistes, senyalant que cada persona compta i és important per la història del barri.

IMG_1434IMG_1407IMG_1431IMG_1406

Per entrar a la festa, a cada persona se li posa una maduixa a la solapa. Les maduixes són de diferents colors, cada color simbolitza un equip a l’hora de realitzar les els jocs, les coreografies i les cançons. S’acompanya a cada persona a la taula on troben el cançoner de Cada cançó un record. Esperem que arribi tothom i…

Comença l’espectacle! Apareixen les dinamitzadores de Cada cançó un record saludant al meravellós públic d’Artigues i… d’Artigues que avui ens acompanya. Expliquen la dinàmica de l’esdeveniment i comença la festa amb les dedicatòries. Sona el telèfon de Cada cançó un record. Riiing riiing i la persona que truca dedica una cançó a aquella persona tan especial, explica quina cançó és, quin record té d’aquella cançó, per què li dedica a aquesta persona…

IMG_1450

Les cançons, les dedicatòries i els records ens serveixen per passar d’una història individual a una història conjunta, teixint les connexions d’una banda sonora col·lectiva, composta a partir de moments compartits per les persones que han construït la història del barri.

Continuem la vetllada amb el repte. Demanem 3 persones voluntàries, una per cada grup (maduixa lila, vermella i rosa). L’equip que guanya aquest joc de destresa decideix qui canta a la següent prova. En aquesta ocasió decideixen que cantem tots i totes plegades.

 Buscando en el baúl de los recuerdos uuhh uhh

IMG_1456

Continuem amb un altre joc, què sona? Una altra vegada es demana la participació del públic d’Artigues i… d’Artigues. En aquesta ocasió han d’endevinar quina és la cançó que sona. Comencem per cançons dels anys 40 i 50. Amparo, des del públic és la persona amb més oïda de la festa. Sap totes les cançons!

L’equip guanyador decideix qui surt a la pista de ball. Mira qui balla! Ens posem uns complements i així anem ballant les cançons de l’estiu de diferents anys: La chica ye yé, El Chiringuito…

IMG_1462

Se’ns passa el temps volant entre cançons, balls i jocs. Ese toro enamorado de la luna… Eva María se fue buscando el sol en la playa… Cuando me miras morena, de adentro del alma, un grito me escapa… para decirte muy fuerte, guapa, guapa y guapa…

Està arribant el final de la festa.

Dolors Sabater, l’alcaldessa de Badalona, tanca l’acte amb una trucada a Cada cançó un record. Té un record per la seva àvia, que li cantava cançons com la de Baixant de la font del gat, una noia, una noia… La seva trucada ens recorda que la gent gran és molt important perquè tenen el relat i la memòria històrica i que al mateix temps, la vellesa també és un moment de present, d’estar actius i actives a nivell personal amb tallers, festes, cursos, excursions… i de participació comunitària i col·lectiva a la ciutat.

I ara si, els telons de Cada cançó un record estan a punt de baixar. Ens acomiadem cantant Gracias por venir de Lina Morgan il·luminant el final de la festa amb bengales.

IMG_1467

Les fotos del photocall, de la festa i les cançons són recollides i publicades, per generar un arxiu compartit dels records de la vida individual i col·lectiva de la gent gran del barri i de les emocions viscudes durant l’homenatge a la gent gran. Les podeu consultar aquí

Si vols fer Cada cançó un record al teu casal de gent gran, centre cívic, associació veïnal… descarrega’t la fitxa i contacta’ns per més informació.

Guardar