La Revolució del gènere i els afectes dóna continuïtat al treball realitzat el curs 2017-2018 respecte a la diversitat sexual i de gènere.
L’Institut Montgrí té una comissió formada per professorat i alumnat per fer visible la diversitat sexual i de gènere a l’institut, generar referents positius i obrir espais de socialització tant per l’alumnat LGTBI com per al conjunt de nois i noies de l’institut.
L’activitat compta amb el suport de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i de l’AMPA Montgrí.
Es desenvolupa un mini-procés que inclou els tallers per l’alumnat i un taller adreçat a les famílies.
- Accions amb l’alumnat
Petit procés adreçat a joves de 3r ESO que s’estructura en 3 fases: conèixer; experimentar, crear i proposar i celebrar i compartir.
Fase 1. Conèixer: A partir de dinàmiques participatives i material audiovisual es genera un marc comú sobre conceptes com sexe, expressió de gènere, identitat de gènere, sexualitat, desig, orientació sexual o pràctiques sexuals. La diverstitat sexual i de gènere es presenta com un element que forma part de la diversitat humana i des d’un enfocament de drets humans.
Durant la sessió s’identifiquen les característiques de les actituds i els comportaments sexistes, homofòbics i transfòbics per generar eines de prevenció i transformació. Què podem fer nosaltres? Es presenta la creació d’una acció a l’espai públic com una eina de sensibilització i denúncia.
Fase 2. Experimentar, crear i proposar: Es dissenyen uns cartells amb fotografies i missatges dels i les joves participants. Els cartells tenen un doble objectiu:
a) Divulgació: generar aprenentatges sobre els conceptes més rellevants pel conjunt de joves respecte a la diversitat sexual i de gènere.
b) Sensibilització: compartir un missatge contra les conductes i les actituds LGTBfòbiques i emmarcar la diversitat de gènere i de sexualitat com a part de la diversitat de Torroella de Montgrí.
c) Empoderament del jovent com a agents actius en la construcció del seu municipi.
- Taller amb les famílies i professorat.
El taller obre un espai per les famílies i el professorat de l’alumnat de 3r ESO i del conjunt de l’institut, per conèixer el que estan treballant els i les joves respecte a la diversitat sexual i de gènere. Es tracta de generar un marc comú entre el conjunt de la comunitat educativa i abordar la diversitat sexual i de gènere de manera conjunta.
- Crònica dels tallers
- Cartells
- Vídeo de la Rua als comerços