Regalar-[se] El Carmel

 

D’on sorgeix la proposta?

Aquest nou curs repetim l’experiència del Regarla [se]. El Servei de Convivència Horta-Guinardó ens proposa realitzar una segona edició del projecte amb un grup primer de l’Escola de persones adultes El Carmel. Els interessa un projecte educatiu que pugui donar respostes a tres nivells: desenvolupament personal, cohesió de grup i participació en el barri. En aquesta ocasió el projecte finalitzarà amb un regal al barri, una intervenció artística a la plaça Pastrana del barri.

Què fem?

Segons el diccionari Regalar signfica:
1. Adelitar, causar plaer.
2. Tractar-se bé, refinadament, regaladament.
3. Donar quelcom com a regal o present.

Aquests tres accepcions ens serveixen per il·lustrar els objectius del projecte.

  • Reflexionar sobre la identitat com un procés de construcció social i dinàmic per prendre consciència del poder d’incidència i transformació que tenim les persones ( a títol individual i col·lectiu).
  • Construir col·lectivament mirades del territori que motiven i possibiliten processos i accions
  • comunitàries.
  • Regalar al barri una intervenció artística per millorar l’espai públic i les relacions veïnals que li donen vida.
Conèixer

Sóc jo, 5 coses que em fan feliç, els sabors de la meva infància i el jo del meu futur són les sessions que configuren aquest bloc, conèixer.

Sóc jo, els sabors de la meva infància i el jo del meu futur: A través d’una línia del temps viatjarem al passat, al present i al futur. Identificarem quines són les nostres habilitats i capacitats, quines vivències del passat ens han ajudat a construir el nostre present i què hem de fer en el nostre present per aconseguir el futur que volem.

Les 5 coses que em fan feliç ens ajudaran a treballar algunes qüestions vinculades amb la gestió de les emocions: amb quines coses em regalo? quines coses em donen plaer? com puc aprofitar les coses que em senten bé per aplicar-les a la meva vida personal i formativa? Com puc transformar les emocions que no em senten bé? Com em puc relacionar millor amb els meus companys i companyes?

A través de jocs sensorials, dinàmiques teatrals, de moviment, dansa, fanzine, murals, fotografia i cuina, crearem un espai per prendre consciència del poder d’incidència i de transformació que tenim les persones a títol individual i col·lectiu.

Experimentar, crear, proposar

Què és l’espai públlic? Com és la plaça Pastrana? Reflexionarem sobre què és l’espai públic i analitzarem la plaça Pastrana.

Disseny d’una intervenció artística i comunitària. A partir de l’anàlisi de l’espai físic, de les
relacions i dels usos que es donen a la plaça, el grup dissenya una proposta d’intervenció artística. L’objectiu de la intervenció artística és millorar l’espai públic, les relacions i promoure una imatge positiva de la plaça.

Celebrar i compartir

Intervenció artística. El projecte finalitza amb la intervenció artística. L’acció es conceptualitza com un regal per al barri, per tractar-lo bé, adelitar i causar plaer al conjunt de persones que normalment l’utilitzen. L’acció al barri situa a les persones participants com a agents actius dins del seu entorn més proper, com a agents amb capacitat de participar, crear i promoure relacions de convivència.

Aquesta acció serà una forma de celebrar el treball realitzat i compartir els aprenentatges amb la resta del barri, per tant el procés i el resultat de la intervenció s’elabora com un material audiovisual que es comparteix a les xarxes socials.

Per saber-ne més